Algemene voorwaarden met BOARDROOM RENTAL POLICY | Board meeting software

Chamber Boardrooms is beschikbaar aan gebruik met huurbasis. Kameractiviteiten hebben voorrang op alle andere boekingen. Het gebruik van een kamers mag het gewoon werk van de kamermedewerkers niet hinderen. In allemaal promoties plus mededelingen voor de vergadering / het evenement van uw bedrijf, mag de gegevens van de Brandon-kamer alleen als vergaderlocatie worden gedragen. Elk verzoek aan het Brandon-kamer vanwege uw vergadering / evenement te ondersteunen, te promoten of bij sponsoren alsof goed erbij keuren, management board moet eerst belanden goedgekeurd sinds de Brandon-kamer. Elke promotie of verkoop van gereedschap of services tijdens jouw vergadering dienen eerst belanden goedgekeurd door de Brandon-kamer. Elke uitnodiging die wordt gedaan voordat de nieuwsmedia ter dekking van uw vergadering / evenement in de Brandon-kamer moet aanvankelijk worden goedgekeurd door het Brandon-kamer.

management board

  • Bevestiging. Boekingen zijn niet bevestigd alsof gegarandeerd totdat een sinds de Kamer ondertekende Boardroom-overeenkomst is ontvangen. U ontvangt een bevestiging voor uw boeking zodra de afspraak is ontvangen.
  • Beschikbaarheid. Boardroom-boekingen zijn beschikbaar voor de klanten op fundament van wie het aanvankelijk komt, u eerst maalt. Alle gasten moeten de kamer verlaten op ofwel vóór de aangegeven eindtijd vermeld boven het contract. Ruimte voordat de directiekamer wordt enkel geboekt aan de aangegeven tijden. De Brandon Ruimte van Koophandel behoudt zichzelf het recht voor om de directiekamer te annuleren. In geval van annulering door de Kamer, worden de kosten van een boeking niet in rekening gebracht. Een Kamer behoudt zich ook het recht voor een verhuur met de bestuurskamer naar bijzonder goeddunken erbij weigeren.
  • Betaling. Brandon-kamerleden deze de directiekamer huren, inslikken gefactureerd belanden. Leden moeten een goede reputatie beschikken over bij het Kamer. Niet-leden moeten hun huur betalen voorafgaand bij, of met de etmaal van hen boeking.
  • Annuleringsbeleid. Bij annulering tot 48 uur aan het reserveren wordt 50% van het totale huursom in rekening gebracht. Betreffende annuleringen in 24 uur onmiddelijke na reservering werd 100% van de totale huursom in rekening gebracht. De Ruimte behoudt zichzelf ook u recht voordat om beslist kamerhuur voor Chamber-evenementen te annuleren.
  • Opstelling. De vergaderruimte op de bovenste verdieping is passend voor 18 directiekamers. Een vergaderruimte beneden is geschikt voor maximaal 10 boardroom-stijl. Tabellen mogen niet belanden verplaatst buiten voorafgaande toestemming. De organisatie die de kamer huurt, is verantwoordelijk aan het opzetten, opruimen en zorgen dat het pand goed werd beveiligd als de ruimte niet open is. Het kamer moet in dezelfde staat belanden achtergelaten indien waarin deze is gevonden.
  • Eten en drinken. Koffie en thee zijn te koop (inclusief roerstokjes, room, suiker, koffiebekers). Andere benodigdheden zijn het verantwoordelijkheid betreffende de huurder (dwz borden, bestek, servetten, enz. ) De kamer biedt genkel cateringdiensten, echter er karaf een lijst met leden worden verstrekt. Let bij: voedsel plus benodigdheden die zich in de keuken bevinden, behoren zelfs de Brandon-kamer en zijn niet beschikbaar voor gebruik.
  • Toegang en beveiliging. Dezelfde sleutel zijn nodig vanwege toegang te krijgen zelfs 8: 30 of na 17: 00 uur. Dit sleutel dienen uiterlijk vanwege 17: 00 uur bij het kantoor van de Kamer belanden opgehaald. Sleutels moeten het volgende etmaal naar de kantoor van de Kamer worden teruggestuurd (of tenzij anders overeengekomen. ) Indien de sleutel verloren gaan, zal het huurder dezelfde verloren sleutelprijs van $ 50 oplopen en inslikken de privileges voor verhuur van een kamer word ingetrokken. Betreffende gebruik met het gebouw na 17. 00 uur is de van vitaal belang datgene het gebouw te allen tijde veilig is. Het enige toegang na 17: 00 zou worden door de 11 th Street Building Entrance. Jullie moet beslist begeleider bij de deur hebben ondertussen de deur is ontgrendeld. Laat een deur met de uitgang niet toegankelijk staan. Dit zou dit euvel moeten oplossen van personen die genkel deel uitmaken van een vergadering die het gebouw binnenkomt.
  • U schoonmaken. De huurder met de directiekamer gaat ermee akkoord alle verantwoordelijkheid met zich te nemen voor de netheid van de directiekamer plus deze terug te brengen naar de staat waarin deze zichzelf bevindt: de afval dienen worden weggegooid in de daarvoor bestemde ruimte, alle vuile vaat dienen worden schoongemaakt en een stoelen moeten op hun juiste aanleiding worden teruggebracht rond de tafel van de directiekamer.
  • Aansprakelijkheid. Het is wel verstaan dat het Brandon Kamer van Koophandel op geen enkele manier verantwoordelijk is voor persoonlijk letsel, schade aan eigendommen of andere aansprakelijkheden dat kunnen voortkomen tijdens u gebruik met hun faciliteit. Huurder gaan ermee akkoord de vrijwaring vrij te geven en de Brandon Kamer van Koophandel plus de verhuurder, de Brandon Kamer van Koophandel, aansprakelijk te houden voor dergelijke schade.

De huurder gaat ermee akkoord allemaal aansprakelijkheid te aanvaarden met betrekking tot de acties van zijn / haar gasten. Het huurder plus gasten wordt gevraagd om de eigendom van Brandon Chamber of Commerce bij respecteren. Allemaal artikelen (voedselproducten, benodigdheden, incidentele effecten) die niet rechtstreeks door het huurder worden verstrekt, belanden geacht bij behoren tot Brandon Kamer van Koophandel en haar personeel plus zijn daarom niet toegankelijk voor huurder en gasten. Huurders zijn aansprakelijk aan eventuele schade aan de faciliteiten plus / alsof inhoud en inrichting. Alle schade moet onmiddellijk aan de kamermedewerkers worden gemeld. Van Room Renters werd verwacht datgene zij alle reparaties plus vervangingskosten betreffende eventuele achterstand aan het faciliteit zelve en / of een inhoud daarvan dekken. Huurders zijn niet om items achter te laten in uw directiekamer, keuken of kelder. Alle items die niets behoren tot de Ruimte van Koophandel moeten worden verwijderd uit het gebouw wanneer een huur is voltooid. De Kamer met Koophandel ben niet aansprakelijk voor verloren of beschadigde items die achterblijven bij het gebouw van een Kamer. Schakel de lichten uit wanneer u weggaat.